Ενα ακομη Κοιλιοκακικό Μπλογκακι....

Η Κοιλιοκάκη αποτελεί λέξη αγνωστη στους πολλους...
Για κάποιους όμως απο μας διαμορφωνεί την καθημερινοτητα μας...

Η γλουτένη αποτελει συστατικό τροφων, αγνωστο στην πλειοψηφια του πληθυσμου...
Για κάποιους όμως απο μας, η αποφύγη της απο την διατροφη μας ειναι η μοναδική θεραπευτικη προσεγγιση της κοιλιοκακης...

Ενα μπλογκ λοιπον που μεταφερει τις εμπειριες, τις ιδεες, τις σκεψεις, τις δυσκολιες, τα κωμικα ενιοτε και τα δραματικα της "αποπομπης" της γλουτενης απο την καθημερινη ζωη μας....

Στέφη Αρέλη ( aegeotissa@gmail.com )


13/12/11

ΕΦΕΤ & τροφιμα χωρις γλουτένη

Επειδη τελευταια "ξεφυτρωνουν" σαν μανιταρια πολλα προιοντα που φερουν μεν την σημανση χωρις γλουτένη αλλα παραδόξως γενναν αμφιβολιες για την ασφαλεια τους εθεσα στον εφετ το αντιστοιχο ερωτημα που αφορα τις προυποθεσεις που πρέπει να πληρουν. Σας παραθέτω ολοκληρη την απάντηση.. (πρωτα για τα τροφιμα που προερχονται απο δημητριακα & δευτερο για τα υπολοιπα)


Κα Αρέλη,

Σε απάντηση του παρακάτω ερωτήματός σας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

  1. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφο 4 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ 41/2009 σχετικά με τη σύνθεση και την επισήμανση τροφίμων κατάλληλων για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη:

«Τα τρόφιμα για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, τα οποία αποτελούνται από ή περιέχουν ένα ή περισσότερα συστατικά σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη ή διασταυρωμένες ποικιλίες τους, δεν πρέπει να περιέχουν επίπεδο γλουτένης που υπερβαίνει τα 20mg/kg στα τρόφιμα όπως διατίθενται στον τελικό καταναλωτή. Η επισήμανση, η παρουσίαση και η διαφήμιση των εν λόγω προϊόντων πρέπει να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη»»

  1. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ίδιου Κανονισμού για τη σύνθεση και επισήμανση άλλων τροφίμων κατάλληλων για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη:

«Με την επιφύλαξη του άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α σημείο iii της οδηγίας 2000/13/ΕΚ, η επισήμανση, η διαφήμιση και η παρουσίαση των ακόλουθων τροφίμων μπορούν να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» εφόσον η περιεκτικότητα σε γλουτένη δεν υπερβαίνει τα 20 mg/kg στα τρόφιμα όπως διατίθενται στον τελικό καταναλωτή:
(α) τρόφιμα για συνήθη κατανάλωση
(β) τρόφιμα για ειδική διατροφή, τα οποία έχουν μελετηθεί, μεταποιηθεί ή παρασκευαστεί ειδικά για να καλύψουν τις ειδικές διατροφικές ανάγκες ατόμων άλλων από τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη αλλά που είναι εντούτοις, κατάλληλα, λόγω της σύνθεσής τους, να καλύψουν τις ειδικές διατροφικές ανάγκες των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη»

Επομένως, η προϋπόθεση για να φέρει ένα «κοινό» τρόφιμο την ένδειξη «χωρίς γλουτένη», θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του παραπάνω σημείου 2.

Όσον αφορά το αληθές των στοιχείων της επισήμανσης των τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφο 1 του Κανονισμού 178/2002 για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων:

«Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών εξασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα ή οι ζωοτροφές, σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης και διανομής μέσα στην επιχείρηση που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, ικανοποιούν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα οι οποίες αφορούν τις δραστηριότητές τους και επαληθεύουν την ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων»

     Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία,

3 σχόλια:

CERATIDA είπε...

παρακαλώ πολύ να διευκρινίζεται πάντα ότι άλλο πράγμα είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και άλλο πράγμα εντελώς η πάθηση της κοιλιοκάκης!!!

Aegeotissa Yachts - A journey you 'll never forget είπε...

Η ερωτηση μου προς τον ΕΦΕΤ ειχε να κανει για τα ατομα που πασχουν απο κοιλιοκακη (εντεροπαθεια εκ γλουτενης) και καταναλωνουν τροφιμα χωρις γλουτενη δια βιου.

Ανώνυμος είπε...

EΈχω αγανακτήσει με τους φούρνους που ισχυρίζονται ότι πουλάνε ψωμί χωρίς γλουτένη, αλλά οι ιδιοκτήτες του δε γνωρίζουν τα συστατικά του. Σε αρκετές περιπτώσεις, είναι ολοφάνερο ότι το ψωμί περιέχει τα συνήθη άλευρα σίτου, αν και οι υπάλληλοι επιμένουν (και με αρκετή αγένεια) για το αντίθετο ή δηλώνουν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τη σύσταση του ψωμιού τους. Δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να τους υποχρεώνει να κοινοποιούν τα συστατικά των προϊόντων τους, όπως συμβαίνει με τα τυποποιημένα;