Σε επικοινωνια που ειχα με δυο εταιρειες πηρα τις ακολουθες απαντησεις που ειναι διαφωτιστικες και ενισχυουν την πεποθεση πως οι ξηροι καρποι ειναι μια ακομη σημαντικη πηγη κρυμενης /κρυφης γλουτενης.
Η πρωτη εταιρεια απεριφραστα και ανεπιφυλακτα συστηνει τους ωμους....
"...Σχετικά με την ερώτηση σας θέλω να σας ενημερώσω οτι τα προιόντα μας πού έχουν επεξεργαστεί, περιέχουν μικρές δόσεις ξινού μαζί με νερό, το οποίο ξινό νομίζω πως έχει κάποια ίχνη γλουτένης. Π.χ. τα αμύγδαλα, αιγίνης.
Τα σπόρια περιέχουν μόνο αλάτι.
Σε τέτοιες παθήσεις όπως η κοιλιοκακη, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα τούς ωμούς ξηρούς καρπούς π.χ. φουντούκια, κάσιους, αμύγδαλα, σπόρια, στραγάλια, φυστίκια και πολλά άλλα, τα οποία είναι πολύ πιό νόστιμα απο τα επεξεργασμένα καί πιό υγειινά."
Η δευτερη εταιρεια επισημαινει τον υπαρκτο κινδυνο επιμολυνσης ακομη και σε προιοντα που δεν περιεχουν στην αρχικη επεξεργασια γλουτενη
"Αξιότιμη
κυρία καλημέρα,
Στις
εγκαταστάσεις μας διαχειριζόμαστε αλεύρι σίτου το οποίο χρησιμοποιούμε ως
συστατικό σε ορισμένους ξηρούς καρπούς. Σε κάθε προϊόν που έχει χρησιμοποιηθεί
αλεύρι (αναγράφεται στα συστατικά) περιέχεται γλουτένη, γεγονός που υποχρεωτικά
επισημαίνεται στη συσκευασία.
Τέτοιοι
ξηροί καρποί, όπως είναι το αμύγδαλο και το αράπικο φιστίκι, παράγονται σε
μεγάλες ποσότητες και χρησιμοποιούνται συνεχώς μέσα στις εγκαταστάσεις
μας.
Για το λόγο
αυτό δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ίχνη γλουτένης να βρεθούν σε
όλα μας τα προϊόντα.
Ευχαριστούμε
για το ενδιαφέρον σας στα προϊόντα μας."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου