Ενα ακομη Κοιλιοκακικό Μπλογκακι....

Η Κοιλιοκάκη αποτελεί λέξη αγνωστη στους πολλους...
Για κάποιους όμως απο μας διαμορφωνεί την καθημερινοτητα μας...

Η γλουτένη αποτελει συστατικό τροφων, αγνωστο στην πλειοψηφια του πληθυσμου...
Για κάποιους όμως απο μας, η αποφύγη της απο την διατροφη μας ειναι η μοναδική θεραπευτικη προσεγγιση της κοιλιοκακης...

Ενα μπλογκ λοιπον που μεταφερει τις εμπειριες, τις ιδεες, τις σκεψεις, τις δυσκολιες, τα κωμικα ενιοτε και τα δραματικα της "αποπομπης" της γλουτενης απο την καθημερινη ζωη μας....

Στέφη Αρέλη ( aegeotissa@gmail.com )


24/1/12

Τυροπιτα χωριατικη με φυλλο


Προλογος….
Η πρωτη αποπειρα για φυλλο χωρις γλουτενη πετυχε ως προς την οψη του, ως προς την συμπεριφορα του (πριν το ψησιμο ) αλλα βγηκε σκληρο και δεν ηταν τραγανο. Επειδη όμως το σιροπιασα (για μπακλαβαδακια και γαλακτομπουρεκο) δεν με πειραξε… το ιδιο όμως βραδυ ειμασταν καλεσμενοι σε φιλικοι σπιτι οπου υπαρχαν τυροπιτα/σπανακοπιτα/ζαμπονοτυροπιτα φτιαγμενα με φυλλο χωριατικο (με γλουτενη) από τα καλυτερα που ειχα δοκιμασει… απογοητευτικα γιατι ένω το δικο μας θυμιζε στην οψη το κανονικο φυλλο ειχε μεγαλη διαφορα στην υφη ( τραγανο το κανονικο , ελιωνε στο στομα)….
 Σκεφτηκα πως κατι / καπως πρεπει να τα προσομοισω τα δυο φυλλα… Φαντασια λοιπον μπολικη … συμβουλες από παρασταμενους ομοτραπεζους και από παλια κιταπια συνταγων… Χρονο εχω μπολικο (αφου η αδιαθεσια της μικρης καλα κρατει και με κραταει στο σπιτι)…
ειπα λοιπον να προσθεσω :
Σοδα – για το τραγανο του φυλλου ,
 γιαουρτι – για την αφρατη ελαστικοτητα (διχως να είναι λαστιχο)
Λαδι – γιατι το κανονικο παραειχε μπολικο ,
 κορν φλαουερ – γιατι στο κανονικο προσθετουν λιγο για να πλαθετε ευκολοτερα…
Και τελικα ναι είναι το ανευ γλουτενης  ιδιο στην γευση με το χωριατικο μετα γλουτενης . Και αφου συμφωνησε και ο αυστηροτερος κριτης των συνταγων μου ( η κοιλιοκακικη κορη μου) βαζω την συνταγη…

Φυλλο
  • Περιπου 500 γρ μειγμα για φυλλο χωρις γλουτενη (καπλανιδη)
  • 2 μεγαλες μεγαλες κουταλιες γιαουρτι (αγελαδιτσα)
  • λιγο παραπανω από μισο κουτακι σοδα (αναψυκτικο)
  • 4 κουταλιες σπορελαιο
  • 1 κουταλια κορνφλαουερ χωρις γλουτενη
  • 1 πρεζα αλατι / λιγη ζαχαρη
  • 1 αυγο

Γεμιση
  • 2 αυγα χωριατικα
  • 100 γρ  γαλα
  • φετα ή τυρι της αρεσκειας μας

Σε μια μεγαλη λεκανη ριχνουμε την σοδα , 2 κουταλιες λαδι , διαλυουμε το γιαουρτι, το αλατι και την ζαχαρη. Ανεκατευουμε καλα μεχρι να χυλωσει και προσθετουμε το κορν φλαουερ… σταδιακα προσθετουμε το αλευρι ανεκατευοντας. Στην συνεχεια βαζουμε το υπολοιπο λαδι και ζυμωνουμε με το χερι για αρκετη ωρα. Χωριζουμε την ζυμη σε τοσα μπαλακια οσα τα φυλλα που θελουμε να ανοιξουμε.
Σε αλευρωμενη επιφανεια ανοιγουμε με ρολο το φυλλο μας . το τοποθετουμε σε λαδωμενο ταψακι. Κάθε φυλλο το λαδωμουμε. βγαινει λεπτο ( περιπου 8/10 του χιλιοστου – , τραγανο, χωρις να σκληραινει. Μετα από 3 στρωσεις προσθετω την γεμιση με τα υλικα ανακατα  και στην συνεχεια τα υπολοιπα φυλλα. Με ένα πινελο αλοιφουμε το τελευταιο φυλλο με ένα χτυπημενο αυγο. Χαραζουμε την τυροπιτα και ψηνουμε για περιπου μιση ωρα στους 180 (αερα).


Δεν υπάρχουν σχόλια: