Ενα ακομη Κοιλιοκακικό Μπλογκακι....

Η Κοιλιοκάκη αποτελεί λέξη αγνωστη στους πολλους...
Για κάποιους όμως απο μας διαμορφωνεί την καθημερινοτητα μας...

Η γλουτένη αποτελει συστατικό τροφων, αγνωστο στην πλειοψηφια του πληθυσμου...
Για κάποιους όμως απο μας, η αποφύγη της απο την διατροφη μας ειναι η μοναδική θεραπευτικη προσεγγιση της κοιλιοκακης...

Ενα μπλογκ λοιπον που μεταφερει τις εμπειριες, τις ιδεες, τις σκεψεις, τις δυσκολιες, τα κωμικα ενιοτε και τα δραματικα της "αποπομπης" της γλουτενης απο την καθημερινη ζωη μας....

Στέφη Αρέλη ( aegeotissa@gmail.com )


23/3/12

Ειναι ομορφο να σε "σκεφτονται"....

Τελικα είναι ωραια να σε σκέφτονται…
Σαν καταναλωτη
σαν  κοιλιοκακικο καταναλωτη
σαν οικογενεια κοιλιοκακικου καταναλωτη
Και φυσικα σαν Πολιτη  

Και επειδη κάθε τετοια προσπαθεια, ειτε εκπορευεται από εταιριες , είτε από επιχειρηματιες, είτε από υπεθυνους κρατικους λειτουργους  είναι ομορφο να επιβραβεύεται  και να επιδοκιμάζεται ,προσπαθησα να κανω μια αναφορα  / σταχυολογημα  προιοντων , ενεργειων  κ απαντησεων που μας εξεπληξαν ευχάριστα… Που μας εδωσαν την αισθηση ότι μας υπολογιζουν …. Δεν θα αναφερθω στα τροφιμα της Ειδικης διατροφης- αυτά των φαρμακειων-  καθως αυτά a-priori απευθύνονται στους κοιλιοκακικους… ουτε θα κανω αναφορα σε βιολογικα μαγαζια κ προιοντα γιατι κ εκει αποτελούμε ένα υπολογίσιμο δυναμικό κομμάτι του αγοραστικού τους κοινου.

Ξεκινω από τα προιοντα εμποριου, από προιοντα σουπερ μαρκετς κ περιπτερου οπου υπαρχει η αναγραφη «χωρις γλουτενη» στην συσκευασια… Γεγονος που διευκολυνει αφανταστα κ ας προκειται μονο για 2 λεξουλες…. Για μας είναι η φραση η μαγικη….Εχουμε κ λεμε στην πρωτη προχειρη καταμετρηση….
  • Ξυδι Τοπ  , ( με ετικετα ξεχωρη κ εμφανη)
  • Μακαρονια Μελισσα χ.γλ. ( 3 ειδη σπαγγετι / βιδες / παιδικα)
  • Brava ( μουσταρδα / μαγιονεζα / κετσαπ)
  • Chokojam (Σε πολλες γευσεις – κατι αναμεσα σε νουτελα κ μαρμελαδα),
  • Κυβοι κνορ σπιτικοι (προσοχη όχι ολοι) ,
  • ετοιμες σαλτες Βarrila ( το γραφουν κατω από τα συστατικα)
  • Αλευρι μυλων αγιου Γεωργιου χ.γλ. (στα συν της εταιριας ότι αναρτησε στην σελιδα της τα σημεια πωλησης πανελλαδικως κ πως φροντισα να μας ενημερωσει για αυτή την ενεργεια μεσω facebook)
  • μουζακης παστελια &  σαραντης παστελια ( από τους πρωτους διδαξαντες)
  • καραμελες finni & καραμελες pez,
  • τσιπς ιταλικα Salati, ( δυστυχως τα βρισκουμε μονο στο Ιονιο με ενδειξη «καταλληλα για κοιλιοκακικούς»)
  • ροφημα option  ( σοκολατουχο)
  • αλλαντικα  dullano NegroniWudyRaspiniWuderFurlotti- ElpozzoSerrano   (τα βρηκαν κ τα υπεδειξαν κατά καιρους τα μελη της ΕΕΚ στην αντιστοιχη ομαδα στο facebook (koiliokaki@groups.facebook.com)
  • λουκανικα serra Marina , ( κ με σημα)
  • τουρσι / πικλες /πιπεριες κλπ Αστρον Μεσσηνιας…(ελληνικη προσπαθεια αξιέπαινη που μας υπεδειξε η Ριτα Χ. μεσω του blog της http://gluten-free-koiliokaki.blogspot.com/)

Σιγουρα είναι κ αλλα πολλα που τα ξεχνω , τα προσπερνω, τα βρηκα μια φορα κ μετα εξαφανιστηκαν κλπ κλπ… ειπα όμως τωρα κάθε φορα που θα εμφανιζεται ένα  να το προσθετω….
Και είναι και καποιες λιγες εταιριες που στις ιστοσελιδες τους , συνηθως στην στηλη των συχνων ερωτησεων (FAQ) εχουν διευκρινισεις για την γλουτενη…
  • Γιωτης  ( μαγια κ κρεμες ψυγειου)
  • Nesquik ( ροφημα)

Και φυσικα μας χαροποιει όταν καποιες εταιρειες πραττουν τα αυτονοητα… Απλα απλουστατα ακολουθουν κ εφαρμοζουν δηλαδη τον κανονισμο περι αλλεργιογονων. Να ξερεις δηλαδη διαβαζοντας μια ετικετα διατροφικη ότι το προιον είναι καταλληλο (όταν δεν αναγραφη για γλουτενη /σιτο κλπ) ή ακαταλληλο όταν επισημαινεται η παρουσια τους ή τα ιχνη τους…Όπως η Νεστλε..
 Και άλλες εταιριες που απαντουν στους καταναλωτες τους αμεσα , δειχνουν να ακουν τις ενστασεις μας ή να συμμεριζονται τις παρατηρησεις του «αντι-γλουτενιακου» κινηματος (μπορει να μοιαζει αδοκιμος ο ορος αλλα είναι μια πραγματικοτητα πλεον) που εξαπλωνεται εσχατως στο facebook.. .. Όπως  η Kinder, όπως η Nuttela


Και παμε στα φαρμακα….
  • Centrum c / Centrum a-zink  κλπ… (βιταμινουλες με αναγραφη)
  • Bisolvon ( σιροπι για βηχαλακι… με μεγαλα γραμματα παρακαλω στην συσκευασια)

Και σειρα εχουν τα σουπερ μαρκετς….
Καλη πολύ καλη η σειρα των carefour με τα 16 προιοντα χ.γλουτένη. Μακαρι όμως η διακινηση τους να περιλαμβανει όλα τους τα υποκαταστηματα, καθως πλεον τα βρισκουμε δυσκολα.
Φυσικα στα συν κ τα γλυκα τα σουηδικα των ΙΚΕΑ αλλα κ η επισημανση στο μηχανογραφικο τους συστημα για τα προιοντα τους που είναι ελευθερα γλουτενης.
Εκει όμως που εμεινα εκπληκτη ηταν στον Θανοπουλο στην Κηφισιά (νομιζω κ στα υπολοιπα δυο καταστηματα τους ισχυει). Όχι απλως η μεγαλυτερη ποικιλια προιοντων χ.γλ. που εχω συναντησει ποτε σε σουπερ μαρκετ αλλα κ επισημανση με μεγαλα ευδιακριτα γραμματα διαφορετικου εντονου χρωματος στα ραφια (προιον χωρις γλουτενη)… απιστευτη ευκολια.Οπου υπηρχαν τα συμβατικα …τσουπ διπλα κ τα προιοντα τα αντιστοιχα χωρις γλουτενη..
Και θα ηταν αδικο να μην αναφερω κ το μικρο το επαρχιακο το σουπερ μαρκετ στην Λευκαδα (Βεργινης) οπου εχει ξεχωριστο ραφι για οσα προιοντα δεν εχουν γλουτενη.

Και ερχομαστε σε κεινη την «καστα» ανθρωπων που εσχατως κάθε άλλο παρα δημοφιλης είναι…Στους βουλευτες … Πεντε εκ των 300 το τελευταιο διαστημα εχουν καταθεσει τρεις διαφορετικες επερωτησεις σχετικα με τους κοιλιοκακικους φοιτητες  ειτε για τις μεταγραφες ειτε για εισαγωγη με το 5%...(για την ιστορια τα ονοματα των 5 είναι Κουτμεριδης από Σερρες, Μαρκοπουλος από Ευβοια και Δρίτσας/ Κουράκης/ Κριτσωτάκης ).

Και φυσικα ευχομαστε οι προσπαθειες να συνεχιστουν , οι εταιριες να πληθύνουν και μεις να παψουμε να νοιώθουμε «αμελητέα ποσότητα»….


Δεν υπάρχουν σχόλια: